PERSONAL DATA NOTICE

 

  1. Privacy of Personal Information

Abell Hotel (the “Hotel”) respects the privacy of individuals with regards to personal data (“Personal Information”) and is committed to protecting the privacy of our directors, shareholders, members, participants, employees and business associates/partners (“Users”), and strives to provide a safe and secure user experience. This Personal Data Notice is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”).

This Personal Data Notice serves to inform you how your personal data is being processed by or on behalf of the Hotel.

The personal data processed by us may include your name, contact details, email address, username, password, information of any past breaches of or convictions under any law, the relevant services provided to you and any other personal data required for the purposes set out in paragraph below.

 

  1. Purpose

Subject to the relevant laws and regulations, we may use your personal data for the following purposes (“Purposes”):

      • To provide you with our products/services as requested by you;
      • To improve our products and services;
      • Internal record keeping;
      • To enable it to discharge its duties and obligations under any written law, the rules of the Hotel or any co-operation arrangement with any relevant authority;
      • To enable it to discharge its contractual and/or commercial transactions and obligations;
      • To enable the resolution of a concern or complaint;
      • To create directories or databases whether for publication or not;
      • To contact you for market research purposes from time to time;
      • To consider applications for employment;
      • Any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.

Your personal data is collected from various sources, including information you have provided us, information from third parties and information in the public domain.

You may access and request for correction of your personal data. Please contact us using any of the following modes if you have any enquires or complaints in respect of your personal data:

Designated Contact Person : Christopher Tan, General Manager
Mailing address : Abell Hotel, No. 22, 4th Floor, Jalan Tunku Abdul Rahman, 93100 Kuching, Sarawak.
Telephone No. : 082 – 239 449
Fax No. : 082 – 234 488
E-mail address : chris-tan@abellboutiquehote.com.my

Subject to relevant laws, your personal data maybe disclosed to:

      • Our directors, officers and agents;
      • Our subsidiaries, related and associated companies;
      • Any third party service provider, agent or contractor who have been appointed by us to provide services to us subject to sufficient controls over the information;
      • Any credit reference/reporting agencies including any debt collection agencies in the event of default;
      • Any relevant authority or body and all other relevant bodies or association;
      • Auditors, tax agents, lawyers or professional firms or entities; and
      • Any other person which the Hotel may think fit.

notwithstanding that any such persons maybe outside Malaysia, for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the times of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes or where such disclosure is required or authorized by law or by the order of a court.

 

  1. Consent

The Hotel seeks to use your Personal Information only for the purposes of legitimate interests and with your consent.

It is a condition of acceptance to the collection, collation, use and/or disclosure of all the Personal Information by us and you signify your agreement.

We may disclose your Personal Information to a Vendor (often referred to as the data processor). “Vendor” in relation to Personal Information means any person or entity (other than an employee of the Hotel) who processes the Personal Information on behalf of us. “Processing”, in relation to Personal Information means for example obtaining, recording, holding or using the Personal Information in carrying out any operation or set of operations on the Personal Information including organization, compilation and retrieval disclosure of the Personal Information for verification purposes. These Vendor(s) will treat your Personal Information as confidential, in accordance with all applicable Data Protection legislation and will process such Personal Information only for the Purposes and within the terms set out herein.

We may disclose your Personal Information if we are required to do so by law or requirement of a competent authority.

 

  1. Storage and Retention of Personal Data

Your Personal Information shall be stored either in hard copies in our offices or in servers located in Malaysia and will be operated and/or used either by us or our service providers.

Any Personal Information supplied by you will be retained by our organization as long as necessary for the fulfillment of the Purposes stated in above or as required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect our interests.

 

  1. Unless otherwise specified by us at the time personal data is collected, it is obligatory that you supply us with the personal data requested for by us.
  1. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to carry out the Purpose for which you have provided us the personal data and in addition, you may be in breach of the requirements of the relevant rules of the Hotel.
  1. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.
  1. We reserve the right to amend this Personal Data Notice from time to time without prior notice. We advise that you check this Personal Data Notice on a regular basis.
  1. You are responsible for informing us about changes to your Personal Information and for ensuring that such information is accurate and current.
  1. By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all of the foregoing.

 

 

 

BAHASA MALAYSIA VERSION

 

NOTIS DATA PERIBADI

 

  1. Privasi/Rahsia Data Peribadi

Hotel Abell (“Hotel”) amat menitikberatkan soal privasi/rahsia data peribadi (“Maklumat Peribadi”) setiap individu dan adalah menjadi tanggungjawab kami untuk melindungi maklumat privasi/rahsia para pengarah, para pemegang saham, para pekerja, rakan/sekutu perniagaan (“Pengguna”), dan bertujuan memberi jaminan keselamatan pengguna. Notis Data Peribadi ini dirumuskan dan merujuk kepada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”).

Notis Data Peribadi ini bertujuan untuk makluman anda bagaimana data peribadi anda diproses oleh atau bagi pihak Hotel.

Data peribadi anda yang diproses oleh kami termasuk nama, maklumat nombor telefon, alamat        e-mel, nama pengguna, kata laluan, apa-apa maklumat tentang perlanggaran atau pertuduhan di bawah mana-mana undang-undang, perkhidmatan berkaitan yang diberikan kepada anda dan apa-apa data peribadi lain yang diperlukan untuk tujuan yang dinyatakan dalam perenggan di bawah.

 

  1. Tujuan

Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan, kami akan menggunakan data peribadi anda untuk tujuan berikut (“Tujuan”):

      • Untuk menyediakan dan memberikan produk/perkhidmatan yang diminta oleh anda;
      • Untuk menambahbaik produk-produk dan perkhidmatan;
      • Untuk simpanan rekod dalaman;
      • Untuk membolehkan kami melaksanakan semua tugas dan obligasi kami di bawah dan mana-mana undang-undang bertulis, peraturan-peraturan Hotel atau mana-mana persetujuan untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan;
      • Untuk membolehkan kami melaksanakan semua obligasi kontrak dan/atau perdagangan komersial;
      • Untuk membolehkan penyelesaian/resolusi bagi kebimbangan dan aduan dicapai;
      • Untuk mewujudkan direktori atau pangkalan data (“database”) sama ada untuk penerbitan atau tidak;
      • Untuk menghubungi anda bagi tujuan penyelidikan pasaran dari masa ke semasa
      • Untuk mempertimbangkan permohonan-permohonan pekerjaan;
      • Untuk apa-apa tujuan lain yang berkaitan atau lanjutan daripada tujuan yang dinyatakan di atas.

Data peribadi anda dikumpul dari pelbagai sumber maklumat, termasuk maklumat yang telah anda berikan kepada kami, maklumat daripada pihak-pihak ketiga dan maklumat dalam domain awam.

Anda boleh mengakses dan meminta untuk membuat pembetulan data peribadi anda. Sila hubungi kami melalui cara seperti yang diberikan di bawah sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda:

Pegawai yang boleh dihubungi : Christopher Tan, General Manager
Alamat Pos : Abell Hotel, No. 22, 4th Floor, Jalan Tunku Abdul Rahman, 93100 Kuching, Sarawak.
No. Telefon : 082 – 239 449
No. Faxs : 082 – 234 488
Alamat E-mel : chris-tan@abellboutiquehotel.com.my

Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan, data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada:

      • Para Pengarah, para pegawai dan para ejen kami;
      • Syarikat induk, anak-anak syarikat dan syarikat-syarikat berkaitan/atau bersekutu kami;
      • Mana-mana pihak ketiga yang memberikan perkhidmatan, ejen atau kontraktor yang telah dilantik sama ada di dalam atau di luar Malaysia tetapi dengan saluran maklumat yang terhad.
      • Mana-mana agensi rujukan/pelapor kredit termasuk mana-mana agensi pungutan hutang sekiranya berlaku kemungkaran;
      • Mana-mana pihak berkuasa atau badan yang berkaitan
      • Juruaudit, firma-firma atau entiti-entiti professional;
      • Mana-mana pihak lain yang dianggap sesuai oleh pihak Hotel.

walaupun mana-mana pihak mungkin berada di luar Malaysia, untuk apa-apa tujuan yang dinyatakan di atas atau apa-apa tujuan yang baginya data peribadi anda hendak dizahirkan pada masa pengumpulannya atau apa-apa tujuan lain yang berhubungan secara langsung dengan mana-mana tujuan yang dinyatakan di atas.

 

  1. Persetujuan

Pihak Hotel memohon persetujuan anda untuk menggunakan Maklumat Peribadi anda bagi tujuan keperluan/mematuhi mana-mana undang-undang atau peraturan.

Hal ini adalah merupakan satu syarat penerimaan untuk mengumpul, pengumpulan, penggunaan dan/atau pendedahan semua maklumat peribadi oleh kami dan anda menandakan persetujuan anda.

Kami mungkin akan mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada Vendor (sering dirujuk sebagai pemeroses data). “Vendor” dalam konsep Maklumat Peribadi bermaksud individu atau entiti (selain daripada kakitangan Hotel) yang akan memproses Maklumat Peribadi bagi pihak Hotel. “Pemprosesan”, dalam konteks Maklumat Peribadi pula bererti untuk mendapatkan contoh, rakaman, memegang atau menggunakan Maklumat Peribadi semasa menjalankan apa-apa operasi atau mengadakan operasi ke atas Maklumat Peribadi termasuk organisasi, penyusunan semula dan pendedahan Maklumat Peribadi untuk tujuan pengesahan. Pihak Vendor akan memastikan Maklumat Peribadi anda adalah sulit dan mematuhi Peraturan Perlindungan Data dan akan memproses maklumat Peribadi untuk tujuan yang telah dinyatakan.

Kami hanya akan mendedahkan Maklumat Peribadi anda jika kami dikehendaki untuk berbuat demikian oleh undang-undang atau dikehendaki oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

 

  1. Penyimpanan dan Pengekalan Data Peribadi

Maklumat Peribadi anda akan di simpan sama ada di dalam cakera keras di pejabat-pejabat kami atau di tempatkan di dalam server di Malaysia dan/atau digunakan sama ada oleh kami atau pembekal perkhidmatan kami.

Kesemua Maklumat Peribadi yang diberikan oleh anda akan disimpan oleh organisasi kami selama yang diperlukan untuk memenuhi tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas atau untuk keperluan peraturan/undang-undang, keperluan perakaunan atau untuk melindungi kepentingan kami.

 

  1. Sekiranya tidak dinyatakan sebaliknya oleh kami pada masa pengumpulan data peribadi, adalah wajib bahawa anda membekalkan kami dengan data peribadi yang diminta oleh kami.
  1. Sekiranya anda gagal untuk memberikan data peribadi yang dinyatakan di atas, kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda bagi mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas dan anda mungkin melanggar syarat-syarat bagi peraturan-peraturan Hotel yang berkaitan.
  1. Data peribadi anda mungkin akan dihantar atau dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.
  1. Kami berhak mengubah notis data peribadi ini dari masa ke semasa tanpa memaklumkan anda terlebih dahulu. Sehubungan itu, anda dinasihatkan agar sentiasa memantau Notis Data Peribadi ini di laman sesawang Hotel.
  1. Anda bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada kami tentang perubahan Maklumat Peribadi anda dan sila pastikan bahawa maklumat yang diberikan tersebut adalah tepat dan terkini.
  1. Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini, bersetuju membenarkan data peribadi anda diproses selaras dengan semua perkara yang dinyatakan di atas.